• Mandarynka 1 kg

Symbol: 5100

Mandarynka to wyjątkowy owoc. Zawiera mnóstwo witaminy A i C oraz dużą ilość karotenoidów, które pomagają walczyć z niektórymi chorobami. Powszechnie wiadomo, że mandarynki zawierają dużą ilość witaminy C, jak wszystkie cytrusy. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę z pozostałych właściwości tego pysznego owocu. Okazuje się, że mandarynki to m.in. świetny sposób na nawodnienie organizmu ponieważ składają się w dużej mierze z wody, podobnie jak ludzkie ciało. Co więcej, owoce te mogą być stosowane nie tylko w kuchni, ale również do celów kosmetycznych. Dzięki swoim właściwościom są również wykorzystywane w medycynie naturalnej. Dowiedz się jakie zaskakujące zastosowania mają mandarynki!

6.99
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 1 DZIEŃ (z wyłączeniem niedziel)
Cena przesyłki 0
Płatność przy odbiorze 0
Dostępność Duża dostępność
Waga 1 kg

Min.zamówienie 100zł. Dostawa pod drzwi!

Zostaw telefon

Mandarynka to wyjątkowy owoc. Zawiera mnóstwo witaminy A i C oraz dużą ilość karotenoidów, które pomagają walczyć z niektórymi chorobami.

Powszechnie wiadomo, że mandarynki zawierają dużą ilość witaminy C, jak wszystkie cytrusy. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę z pozostałych właściwości tego pysznego owocu. Okazuje się, że mandarynki to m.in. świetny sposób na nawodnienie organizmu ponieważ składają się w dużej mierze z wody, podobnie jak ludzkie ciało.

Co więcej, owoce te mogą być stosowane nie tylko w kuchni, ale również do celów kosmetycznych. Dzięki swoim właściwościom są również wykorzystywane w medycynie naturalnej. Dowiedz się jakie zaskakujące zastosowania mają mandarynki!

Mandarynki obniżają poziom złego cholesterolu

W mandarynkach znajduje się duża ilość substancji o nazwie synefryna, która redukuje poziom produkcji cholesterolu i pomaga uregulować jego poziom w organizmie. Przeciwutleniacze zawarte w mandarynce bezpośrednio zwalczają szkodliwe efekty działania cholesterolu w naczyniach krwionośnych.

Dzięki tym owocom stopniowo obniża się poziom złego cholesterolu we krwi, co z kolei pomaga zapobiegać wielu chorobom układu krwionośnego.

Aby skorzystać z tych leczniczych właściwości mandarynek, wystarczy, że będziesz jeść jedną mandarynkę dziennie.

Zapobiegają nowotworom wątroby

Osoby borykające się z chorobami wątroby powinny koniecznie włączyć mandarynki do swojej diety. Badania wykazały, że cytrusy (a w szczególności mandarynki) zawierają składniki pomagające zapobiegać niektórym rodzajom nowotworów, w tym nowotworom wątroby.

Co więcej, osobom chorym na wirusowe zapalenie wątroby typu C zaleca się picie soku z mandarynek ponieważ zawiera on dużą ilość kryptoksantyny beta. W soku tym znajdziemy również wysoki poziom limonenu, który pomaga chronić przed nowotworem piersi.

Dzięki tym owocom stopniowo obniża się poziom złego cholesterolu we krwi, co z kolei pomaga zapobiegać wielu chorobom układu krwionośnego.

Aby skorzystać z tych leczniczych właściwości mandarynek, wystarczy, że będziesz jeść jedną mandarynkę dziennie.

Zapobiegają nowotworom wątroby

Osoby borykające się z chorobami wątroby powinny koniecznie włączyć mandarynki do swojej diety. Badania wykazały, że cytrusy (a w szczególności mandarynki) zawierają składniki pomagające zapobiegać niektórym rodzajom nowotworów, w tym nowotworom wątroby.

Co więcej, osobom chorym na wirusowe zapalenie wątroby typu C zaleca się picie soku z mandarynek ponieważ zawiera on dużą ilość kryptoksantyny beta. W soku tym znajdziemy również wysoki poziom limonenu, który pomaga chronić przed nowotworem piersi.

Pomagają usunąć zacieki z tłuszczu

Niewiele osób wie, że z pomocą mandarynek można bardzo łatwo usunąć zacieki z tłuszczu. Zawierają one bowiem – podobnie jak wszystkie cytrusy – dużą ilość witaminy C.

Zacieki z tłuszczu, jakie powstają w kuchni na blatach i kuchenkach podczas przyrządzania mięsa bardzo łatwo schodzą, kiedy potrzemy je ściereczką zamoczoną w soku z mandarynek.

Do tego celu najlepiej jest wykorzystać sok z lekko niedojrzałych owoców ponieważ jest on bardziej kwaskowaty.

Witamina C w soku radzi sobie z tłuszczem w kuchni równie dobrze, jak z cholesterolem w układzie krwionośnym kiedy spożywamy ten owoc.

Poprawiają koloryt skóry

Kondycja naszej skóry zależy zarówno od czynników zewnętrznych, jak i wewnętrznych. Jest jak gąbka, która wchłania składniki odżywcze dostarczane wraz z pożywieniem.

Jeśli chcesz zadbać o ładny i zdrowy koloryt skóry, sięgnij po mandarynkę. Owoc ten dostarcza bowiem dużej ilości witamin C i E, które są niezbędne dla zachowania zdrowej cery.

Witaminy te pomagają zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się skóry ponieważ stymulują syntezę kolagenu, dzięki czemu twarz wygląda młodziej i bardziej promiennie.

Spowalniają siwienie włosów

Brzmi niewiarygodnie? Ale taka jest prawda – witamina B12 zawarta w mandarynkach pomaga spowolnić proces siwienia włosów.

Jeśli chcesz się o tym przekonać, wypróbuj prosty zabieg na włosy. Wyciśnij sok z kilku mandarynek i nałóż go na umyte włosy. Zostaw na kilkanaście minut, a potem spłucz sok letnią wodą.

Przekonasz się, że Twoje włosy natychmiast nabiorą blasku i pełniejszego wyglądu.

Tak korzystny wpływ mandarynek na stan włosów wynika z faktu, że owoce te zawierają dużą ilość witaminy E i B12, które stymulują wzrost i regenerację włosów.

Przyspieszają leczenie ran

Olejek ze skórki mandarynki to doskonały środek pomagający w leczeniu powierzchownych ran na skórze.

Dzięki swoim właściwościom i składowi, olejek ze skórki mandarynki skutecznie przyspiesza gojenie ran, a jednocześnie dezynfekuje i stymuluje regenerację komórek naskórka.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie