• Rabarbar Polski od lokalnego rolnika1 kg

Symbol: 5100

Rabarbar zawiera też związki stymulujące działanie estrogenowe, łagodzi przebieg menopauzy oraz równoważy nadmiar androgenów u kobiet. Oprócz tego jest źródłem witamin i minerałów, takich jak witaminy A, C, E, potas, wapń, fosfor, magnez, kwas foliowy. Rabarbar - pierwszy wiosenne warzywo - nieco zapomniane, ale warte przypomnienia. Jakie właściwości ma rabarbar? Można robić z niego orzeźwiające kompoty, dodaje się go do słodkich wypieków, ale także coraz częściej do dań wytrawnych.

6.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 1 DZIEŃ (z wyłączeniem niedziel)
Cena przesyłki 0
Płatność przy odbiorze 0
Dostępność Duża dostępność
Waga 1 kg

Min.zamówienie 100zł. Dostawa pod drzwi!

Zostaw telefon

Rabarbar zawiera też związki stymulujące działanie estrogenowe, łagodzi przebieg menopauzy oraz równoważy nadmiar androgenów u kobiet. Oprócz tego jest źródłem witamin i minerałów, takich jak witaminy A, C, E, potas, wapń, fosfor, magnez, kwas foliowy.

Rabarbar - pierwszy wiosenne warzywo - nieco zapomniane, ale warte przypomnienia. Można robić z niego orzeźwiające kompoty, dodaje się go do słodkich wypieków, ale także coraz częściej do dań wytrawnych.

Rabarbar: najzdrowszy jest pieczony

W medycynie ludowej rabarbar używany był jako środek przeczyszczający. Szczególnie korzeń rabarbaru (rzewień) pobudza pracę jelit, dezynfekuje i oczyszcza przewód pokarmowy. Surowe liście rabarbaru nie powinny być spożywane w dużych ilościach, gdyż zwierają kwas szczawiowy, który źle wpływa na zęby, kości i przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych. Aby rabarbar nabrał zdrowych właściwości, należy go piec przez przynajmniej 20 minut.

Właściwości rabarbaru

Przy obróbce cieplnej z rabarbaru uwalniane są polifenole, czyli rapontygenina, która ma właściwości antynowotworowe, poprzez hamowanie rozwoju komórek rakowych.

Rabarbar zawiera też związki stymulujące działanie estrogenowe, łagodzi przebieg menopauzy oraz równoważy nadmiar androgenów u kobiet.

Oprócz tego jest źródłem witamin i minerałów, takich jak witaminy A, C, E, potas, wapń, fosfor, magnez, kwas foliowy. Zawiera też dużo błonnika, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego. 

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie