- Kategorie
- Szukaj
-
Producent - Zakłady mięsne Mrotek
Historia zakładu to około 50 lat. Właściciel zakładu rozpoczął naukę w PSS Społem w Wyrzysku, którą to ukończył zdobywając tytuł czeladnika a następnie mistrza rzeźnictwa i wędliniarstwa. W tej masarni przeszedł wszystkie szczeble kariery zawodowej począwszy od ucznia a następnie szefa produkcji, po czym został kierownikiem masarni. Największym osiągnięciem była unikatowa produkcja Pasztetu „Wyrzyskiego”, który cieszył się ogromną popularnością w całej okolicy. W związku ze zmianami gospodarczymi masarnia została w 1992 roku zamknięta. Wtedy to postanowił otworzyć własną masarnie w miejscowości Gromadno. Początkowo były to usługi masarskie świadczone na rzecz rolników, myśliwych i klientów indywidualnych. Tradycyjny sposób wyrobu, niepowtarzalność smaku oraz jego oryginalność i indywidualne receptury, sprawiły iż w 1995 roku w wyniku masowo rosnącego zapotrzebowania ze strony klientów zdecydował się na otworzenie masarni.
Specjalizacją zakładu są pieczone prosiaki, szynki, dziki, indyki, kiełbasa polska. Wędliny oraz szynki produkowane są według starych sprawdzonych receptur często naszego autorstwa bez użycia konserwantów. Oferowane mięso jest zawsze świeże, a proces wędzenia odbywa się przy użyciu drewna olchowego i bukowego co gwarantuje niepowtarzalny smak i aromat produktów.