O prozdrowotnym działaniu kiszonek napisano już wiele książek, a o ich zaletach można opowiadać bez końca. Są niskokaloryczne, stanowią naturalny probiotyk i cenne źródło witamin, są dobrze przyswajane przez ludzki organizm. Poznaj najważniejsze korzyści, wynikające z obecności kiszonek w zbilansowanej diecie. 

Co dobrego możemy powiedzieć o kiszonkach?

  • Są prawdziwą bombą witaminową, źródłem minerałów i poprawiają odporność organizmu – podobnie jak świeże owoce i warzywa są cennym źródłem witaminy C, kluczowym przy zapobieganiu infekcjom. Zawierają witaminę A odpowiedzialną za poprawę widzenia oraz stanu naszej skóry. Spowalniają procesy starzenia. Są źródłem wapnia (budulca naszych kości), potasu (wspierającego utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi i napięcia mięśni), magnezu, manganu i siarki.
  • Stanowią naturalny probiotyk. Obecny w kiszonkach kwas mlekowy wspomaga oczyszczanie naszego organizmu z toksyn, poprawia przemianę materii, reguluje florę bakteryjną jelit.
  • Są źródłem błonnika. W dzisiejszych czasach jesteśmy coraz bardziej narażeni na choroby układu pokarmowego. Niektóre z nich, w połączeniu z siedzącym i mało aktywnym trybem życia, mogą doprowadzić do groźnych chorób. Spożycie błonnika wspomaga pracę naszych jelit i może nas przed uchronić.
  • Są niskokaloryczne – procesy kiszenia sprawiają, że z warzyw, odprowadzany jest cukier, co sprawia, że kiszonki zawierają mniej kalorii niż świeże warzywa.
  • Kiszonki z jednej strony pobudzają apetyt, dlatego są świetną propozycją dla osób, które niezbyt chętnie jedzą. Z drugiej sprawiają, że nie mamy ochoty na niezdrowe słodycze i śmieciowe jedzenie.

Na czym polega kiszenie?

Kiszenie, określane również jako kwaszenie polega na naturalnej fermentacji żywności za pomocą bakterii mlekowych (fermentacja mlekowa). Bakterie zamieniają cukry proste na kwas mlekowy, co zapobiega procesom gnicia. Jest jednym z najstarszych sposobów konserwacji produktów spożywczych: znany był już cywilizacjom Doliny Indusu 2400 lat przed naszą erą.

W Polsce najpopularniejsze kiszonki robimy z ogórków i kapusty. Kisimy też paprykę, buraka, pomidory, rzodkiewki, cebulę, marchew, kalafior, czosnek i jabłka. Ich pyszny i niepowtarzalny smak sprawia, że na dobre zadomowiły się w polskiej kuchni. Coraz większą popularność zdobywają też bardziej orientalne kiszonki takie jak kapusta kimchi czy kiszona soja. Wiele osób samodzielnie przygotowuje kiszonki. We współczesnych zabieganym świecie można też skorzystać z usług lokalnego sklepu, w którym kupimy gotowe do spożycia kiszonki.

Na co uważać?

Kiszonek nie powinny spożywać osoby cierpiące na nietolerancję histaminy. Dietetycy wskazują, że ostrożność powinniśmy zachować, gdy zmagamy się z nadciśnieniem, z racji na dużą ilość soli.