Mamy wiosnę, czyli grillowanie czas zacząć. Pora odkurzyć i przygotować ruszty do pieczenia, bo od maja do końca września będziemy zajadać się wyśmienitymi potrawami, do których składniki dowiezie nam Sklep Lokalny. Czekamy, kiedy temperatura pójdzie w górę, by w ogrodzie rozpalić grill. Kochamy dobre jedzenie smażone na powietrzu. Przychodzą znajomi i wtedy jest wspólne biesiadowanie, przy pysznym mięsie i piwie bezalkoholowym. Czy może być coś wspanialszego? Grillujemy nie tylko w ogrodach, ale na działkach, w prywatnych altanach, na wyjazdach weekendowych i wakacyjnych. To, co łączy grillowiczów, jest miłość do rusztu. Jest to okazja do spędzania czasu na świeżym powietrzu i zajadania się pieczonymi ziemniakami, warzywami, pieczywem i oczywiście mięsiwem. Siadamy przy grillu, zrelaksujemy się i jesteśmy szczęśliwi. Cóż chcieć więcej!

Co ma w sobie grillowane mięso?

Na rusztach królują kiełbasy, kaszanki i potrawy mięsne, kurczak, żeberka i karkówka, ale przygotowujemy też ryby, sery oraz inne produkty. Menu jest zazwyczaj urozmaicone, bo każdy ma inne podniebienie. Wieczorna uczta szczególnie w weekend, bo wtedy mama najwięcej czasu, już pobudza nasze kubki smakowe. Polacy lubią dobre jedzenie i to sprawia, że chętnie się trudzimy, żeby kupić podpałkę i dodatki do odpalenia grilla oraz przygotować mięso na grill. Nawet gdy nie przepadamy za gotowaniem, w smażeniu na ruszcie jesteśmy mistrzami, bo to sama przyjemność. Grillowana karkówka, kiełbasa, szaszłyki, soczysty schab, mięso z kurczaka, są wcześniej przyprawiane, marynowane, więc po upieczeniu soczyste, chrupiące i miękkie. Jednym słowem jest pyszne i ma wyjątkowy aromat. Nie sposób się oprzeć, więc powinniśmy uważać, żeby nie przybrać na wadze.

Gdzie zaopatrzyć się we wszystko na grilla?

Lokalny Sklep oferuje produkty stacjonarnie oraz z dowozem pod drzwi. Kupimy polskie artykuły, ponieważ delikatesy stawia na to, co nasze, rodzime. Mięso, drób, dziczyzna i wędliny pochodzą od znanych i cenionych firm masarskich. Kupimy wyborne szynki, aromatyczne, długo dojrzewające kiełbasy, pieczenie, rolady, wyroby z mięsa wołowego, wieprzowego oraz z drobiu, sprawdzą się na naszym grillu. Nic nie zastąpi świeżych, polskich i dobrych wyrobów. Bogaty asortyment pozwala zaopatrzyć się w większość produktów. Jedzenie tworzą rzemieślnicy znający się na swoim fachu. Mamy pewność, że jedzenie jest nieprzetworzone i nie zawiera szkodliwych ulepszaczy, konserwantów i innych niezdrowych dodatków. Ty #zostańwdomu, a my zrobimy zakupy – tak brzmi motto firmy, czyli pysznie, zdrowo i wygodnie.

Jak zacząć grillowanie?

Mięso powinniśmy odpowiednio pokroić, a razie potrzeby rozbić. Jeśli mamy czas, przygotowujemy dzień wcześniej, by skruszało w przyprawach i oleju. Najlepiej, kiedy grill rozpalimy tradycyjną metodą, bez podpałek, ponieważ zmieniają smak potraw i są niezdrowe. Mając ruszt węglowy, stosujemy odpowiednią ilość węgla, by pokrył cały spód. Po rozgrzaniu na kilka minut przykrywamy. Kiedy węgiel pokryje się białym popiołem. Odczekajmy chwilę i umieśćmy dopiero ruszt na grillu. Musi się dobrze nagrzać, żebyśmy mogli, położyć mięso i dodatki. Sztuka grillowania wymaga cierpliwości. Smażymy dopóty, dopóki zawartość się dobrze nie upiecze. Przewracamy oczywiście na drugą stronę mięso czy kiełbasę. Pieczemy na wyczucie, wciąż sprawdzając, żeby potrawy nie były zbyt spieczone. W międzyczasie kontrolujemy, czy nie gaśnie podpałka, w razie potrzeby podlewamy parafiną. Dobrze grillowane przysmaki były posmarowane olejem, żeby nie przywarły do tacek, czy kratki.