Choć kuchnia staropolska słynie z wielu przepisów, w których tematem przewodnim jest dziczyzna, to jednak ten rodzaj mięsa nie jest współcześnie tak często spożywany. Po części może wynikać to z trudniejszej dostępności w porównaniu do powszechnej wieprzowiny czy drobiu, ale również z tego, że dziczyzna niejednokrotnie oceniana jest powierzchownie jako mięso tłuste i niekorzystne dla zdrowia. Są to opinie, które są całkowicie nieuzasadnione, bowiem mięso to posiada wiele zalet świadczących o wysokiej jakości produktu.

Dlaczego warto spożywać dziczyznę?

Najczęściej dziczyzna kojarzona jest z mięsem z dzika, jelenia czy królika. Oprócz tego do dziczyzny zalicza się m.in. sarny, daniele, bażanty, przepiórki, dzikie kaczki oraz kuropatwy. Jak zostało wspomniane - mięsa z tych zwierząt są trudnodostępnymi produktami, a do tego są stosunkowo drogie i wymagające doświadczenia w przyrządzaniu. Mimo tych przeciwności, jak najbardziej warto wprowadzić ten produkt do swojej diety.

Wyroby z dziczyzny charakteryzują się przede wszystkim nietypowym oraz intensywnym smakiem, którego nie sposób porównać do innych produktów spożywczych. Nie jest to jednak jedyna zaleta tego rodzaju mięsa. Warto podkreślić, że mimo niejednokrotnie powielanej opinii o tym, że dziczyzna jest tłusta, to w rzeczywistości jest wręcz odwrotnie. Dziczyzna należy do mięs o bardzo niskiej zawartości tłuszczu, co wynika z trybu życia łownej zwierzyny - wzmożony ruch powoduje spalanie tkanki tłuszczowej, a do tego mięso jest lepiej ukrwione. Co więcej, charakteryzuje się także niską kalorycznością (ok. 120 kcal w 100 g), w wielu przypadkach trzykrotnie mniejszą od takiej samej porcji wieprzowiny.

Dziczyzna jest idealnym mięsem dla osób, które dbają o formę swojego organizmu. Mięso to pomaga nie tylko zachować normę kaloryczną i właściwy poziom tłuszczu, ale do tego jest również produktem wysokobiałkowym z wieloma wartościami odżywczymi. Jest przede wszystkim źródłem magnezu, fosforu, wapnia oraz łatwo przyswajalnego żelaza, a oprócz tego witamin z grupy B. Niejednokrotnie w porcji dziczyzny jest nawet cztery razy więcej witamin i składników mineralnych, aniżeli z innych rodzajach mięsa.

Kupuj dziczyznę ze sprawdzonych źródeł

Jak łatwo można wywnioskować: dziczyzna jest bardzo korzystna dla naszego zdrowia, a do tego może być spożywana przez każdego. Należy jednak zadbać o to, aby wyroby z dziczyzny kupować wyłącznie od sprawdzonych producentów i dystrybutorów - niezależnie czy kupujemy na miejscu, czy zamawiamy w delikatesach spożywczych online. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że mięso było wcześniej przebadane oraz odpowiednio przechowywane. Poza tym renomowani producenci dbają o naturalny sposób przygotowania, jak i również o to, aby sprowadzane mięso było wolne od antybiotyków i substancji  chemicznych.