-
Bakłażan 1 kg
Wysyłka w ciągu | 1 DZIEŃ (z wyłączeniem niedziel) dni |
Cena przesyłki | 0 |
Dostępność | Duża dostępność 211 szt. |
Waga | 1 kg |
Kod kreskowy | |
EAN |
Min.zamówienie 100zł. Dostawa pod drzwi!
Zostaw telefon |
Bakłażan przynosi organizmowi wiele cennych korzyści. Zaletą bakłażana jest niskokaloryczność - w 100 g tego warzywa zawiera się jedynie nieco ponad 20 kcal, więc doskonale sprawdza się jako składnik diet odchudzających. Ponadto, w naturalny sposób poprawia krążenie krwi oraz wykazuje silne właściwości przeciwutleniające.
Jest także uważany za afrodyzjak - Hiszpanie nazywali bakłażany "jabłkami miłości".
1. Bakłażan pomaga chronić układ krążenia
Bakłażan jest bardzo cennym źródłem pierwiastków mineralnych, zwłaszcza potasu, czyli substancji, która w naturalny sposób pomaga ustabilizować tętno, zapobiega miażdżycy i wspomaga pracę całego układu sercowo-naczyniowego.
Innym cennym składnikiem tego warzywa są flawonoidy, czyli substancje, które znakomicie regulują poziom złego cholesterolu we krwi oraz stymulują produkcję dobrego, zdrowego cholesterolu.
Warto zaznaczyć, że zarówno potas, jak i flawonoidy są składnikami niezbędnymi do zachowania zdrowia oraz prawidłowych funkcji serca i naczyń krwionośnych.
Dzięki regularnemu spożywaniu bakłażanów wzmocnisz układ sercowo-naczyniowy i będziesz się cieszyć zdrowym sercem przez długie lata!
2. Zwalcza wolne rodniki
Dzięki ogromnej zawartości wolnych rodników, bakłażan jest warzywem-specjalistą od walki z wolnymi rodnikami. Doskonale chroni komórki organizmu oraz zapobiega ich przedwczesnemu starzeniu się.
Jednocześnie wykazuje silne właściwości oczyszczające, które w naturalny sposób wspomagają usuwanie toksyn i innych szkodliwych substancji przemiany materii.
3. Poprawia funkcje mózgu
Zawarte w bakłażanie składniki odżywcze korzystnie wpływają na mózg: w naturalny sposób stymulują układ poznawczy oraz wzmacniają zdrowie psychiczne. Dieta bogata w bakłażany nie tylko pomaga wyeliminować toksyny z mózgu, lecz także zwiększa przepływ krwi do tego witalnego organu.
Co więcej, ciemnofioletowy bakłażan pomaga utrzymać dobą pamięć, ułatwia zapamiętywanie faktów oraz wspomaga analityczne zdolności mózgu. Warto więc regularnie jeść to warzywo, aby cieszyć się zdrowym i w pełni sprawnym mózgiem.
4. Pomaga zrzucić zbędną tkankę tłuszczową
Bakłażan jest niskokaloryczny. Zawiera także dużo błonnika pokarmowego, co czyni go wielkim sprzymierzeńcem dobrego trawienia i szczupłej sylwetki.
Jak już wspomnieliśmy, bakłażan składa się w większości z wody, dzięki czemu na długo dostarcza uczucia sytości. Jedząc bakłażany, unikniemy chęci podjadania niezdrowych, zarówno słonych, jak i słodkich, przekąsek między posiłkami.
5. Bakłażan zapobiega anemii
Jedną z podstawowych przyczyn anemii jest niedobór żelaza we krwi. Aby zapobiec tej dolegliwości, wzbogać swoją codzienną dietę o bakłażany, ponieważ są cennym źródłem żelaza. Dzięki nim skutecznie unikniesz niedokrwistości, a w razie problemu szybko ją zwalczysz.
Warto zaznaczyć również, że zawarte w bakłażanach składniki odgrywają istotną rolę w produkcji i rozwoju czerwonych komórek krwi oraz biorą czynny udział w procesach trawienia białek.
6. Poprawia wzrok
Naukowcy odkryli, że bakłażan zawiera substancje o nazwie antocyjany, czyli rozpuszczalny związek, który w naturalny sposób wspomaga ośrodkowy układ nerwowy organizmu. Zaleca się więc spożywanie bakłażanów w celu poprawienia wzroku, zapobiegania zaćmie oraz wzmocnienia zdrowia oczu.
7. Dba o zdrowie kości
Bakłażan jest źródłem związków fenolowych, które korzystnie wpływają na zdrowie kości. Włączając go do codziennej diety, poprawisz stan swoich kości: wzmocnisz je oraz skutecznie zapobiegniesz rozwojowi osteoporozy.
Jak wspomniano powyżej, bakłażan charakteryzuje się wysoką zawartością żelaza i wapnia, czyli substancji odpowiedzialnych za utrzymanie zdrowych i mocnych kości.
8. Bakłażan poprawia kondycję włosów
Mało kto z nas wie, że bakłażany zawierają sporą ilość witaminy B3, która znakomicie stymuluje porost włosów oraz wzmacnia i głęboko odżywia kosmyki.
Ponadto, w warzywie tym nie brakuje również witaminy A, która z kolei w naturalny sposób stymuluje produkcję łoju, dzięki czemu wspaniale nawilża włosy oraz zapobiega ich wypadaniu.
9. Zwalcza nadmierne gromadzenie się płynów w tkankach organizmu
Nadmierne zatrzymywanie płynów w organizmie może mieć wiele przyczyn. Bardzo często zjawisko to pojawia się w okresie miesiączki, menopauzy, ciąży lub wówczas, gdy organizm zmaga się z chorobami nerek bądź zaburzeniami w funkcjonowaniu układu krążenia.
W przypadku nadmiernej retencji płynów zaleca się regularne spożywanie wody bakłażanowej, która jest fantastycznym, naturalnym diuretykiem, czyli szybko i skutecznie odblokowuje układ limfatyczny oraz wspomaga wydalanie nagromadzonych w tkankach płynów.
Dolegliwość ta może być również spowodowana nadwagą lub otyłością. Jeśli chcesz zwalczyć retencję płynów w tkankach lub pozbyć się zbędnych kilogramów, pij codziennie wodę bakłażanową, a pozytywne rezultaty zauważysz już po kilku dniach kuracji.
10. Wspomaga leczenie oparzeń
Miąższ bakłażana wykazuje również silne, lecznicze właściwości w przypadku leczenia oparzeń. Wystarczy nałożyć na ranę (tak jak balsam) zmiażdżony miąższ tego warzywa.
Miąższ charakteryzuje się działaniem przeciwbólowym oraz dba o zdrowie skóry, dzięki czemu pomaga zapobiec utworzeniu się nieestetycznej blizny.
- Producenci