Physalis to egzotyczny owoc nazywany także miechunką peruwiańską, który znany jest ze swoich właściwości zdrowotnych. Physalis to złota jagoda, uprawiana także w Polsce. Owoce są niewielkie, podobne do pomidorów koktajlowych. Mają pomarańczowy, żółty lub zielony kolor, a osłania je półprzezroczysty klosz, który przypomina lampion. W smaku są kwaśne, z dodatkiem goryczy. Dla wielu smakują jak połączenie pomidora z pomarańczą.Miechunka występuje w różnych odmianach, najpopularniejszą jest miechunka rozdęta oraz miechunka pomidorowa. Od odmiany peruwiańskiej różnią się smakiem i wyglądem. Mają również mniej wartości odżywczych niż popularniejsza odmiana.Physalis można jeść na surowo lub w suszonej postaci. W 100 gramach owocu znajduje się ok. 53 kcal, przez co jest uznawany za średniokaloryczny produkt. Przed przystąpieniem do spożycia należy wyjąć go z osłonki i umyć. Można go jeść w całości lub przekrojony na pół. Wewnątrz owocu znajduje się wiele małych pestek. Miechunkę można suszyć na słońcu, dzięki czemu dłużej zachowuje swoje wartości odżywcze.