• Kolendra w doniczce 1 sztuka

Kolendra siewna (Coriandrum sativum) to roślina jednoroczna, wywodząca się z Bliskiego Wschodu. W Polsce uprawa kolendry trwa od czasów piastowskich. Kolendra uprawiana jest jako roślina zielna, posiada bowiem bardzo cenne składniki odżywcze: antyoksydanty, wapń, potas oraz witaminy C, B1, B2, PP. Liście kolendry działają oczyszczająco, wspomagając usuwanie z organizmu metali ciężkich. Napar z liści kolendry zawiera olejek eteryczny, działający uspokajająco w stanach ogólnego zmęczenia. Dzięki wspomnianym składnikom, kolendra stosowana jest jako zioło wspomagające pracę układu pokarmowego. Jest polecana przy niestrawnościach, biegunce czy zapaleniu błony śluzowej żołądka. Wykazuje również właściwości przeciwbakteryjne, pomaga przy zwalczaniu gronkowca, bakterii E.coli czy salmonelli.

5.99
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 1 DZIEŃ (z wyłączeniem niedziel) dni
Cena przesyłki 0
Płatność przy odbiorze 0
Odbiór osobisty 0
Dostępność Średnia dostępność
Waga 1 kg

Min.zamówienie 100zł. Dostawa pod drzwi!

Zostaw telefon

Kolendra siewna (Coriandrum sativum) to roślina jednoroczna, wywodząca się z Bliskiego Wschodu. W Polsce uprawa kolendry trwa od czasów piastowskich. Kolendra uprawiana jest jako roślina zielna, posiada bowiem bardzo cenne składniki odżywcze: antyoksydanty, wapń, potas oraz witaminy C, B1, B2, PP.

Dzięki wspomnianym składnikom, kolendra stosowana jest jako zioło wspomagające pracę układu pokarmowego. Jest polecana przy niestrawnościach, biegunce czy zapaleniu błony śluzowej żołądka. Wykazuje również właściwości przeciwbakteryjne, pomaga przy zwalczaniu gronkowca, bakterii E.coli czy salmonelli.

Liście kolendry działają oczyszczająco, wspomagając usuwanie z organizmu metali ciężkich. Napar z liści kolendry zawiera olejek eteryczny, działający uspokajająco w stanach ogólnego zmęczenia.

Owoce kolendry najczęściej wykorzystuje się w kuchni. Są doskonałą przyprawą do dań kuchni południowo-azjatyckiej, jak np. curry. Stanowi też konieczny składnik sosu guacamole. W polskiej kuchni kolendra stosowana jest jako przyprawa do mięsa mielonego, zup czy dań z jajek.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie