-
Pietruszka natka 1 sztuka
Natka pietruszki to niezastąpione warzywo nie tylko w kuchni polskiej. Pasuje do tylu dań i produktów, że jest jedną z najpowszechniejszych przypraw na całym świecie. Trudno wyobrazić sobie bez natki pietruszki tradycyjny rosół i wiele innych domowych zup. Natka pietruszki to także sposób na odświeżenie oddechu, lek na dolegliwości układu moczowego oraz doskonałe źródło witaminy C. W istocie zawiera jej znacznie więcej niż cytrusy. Pozostałe właściwości pietruszki również zasługują na uwagę.
Wysyłka w ciągu | 1 DZIEŃ (z wyłączeniem niedziel) dni |
Cena przesyłki | 0 |
Dostępność | Duża dostępność 65 szt. |
Waga | 0.1 kg |
Kod kreskowy | |
EAN |
Min.zamówienie 100zł. Dostawa pod drzwi!
Zostaw telefon |
Natka pietruszki to niezastąpione warzywo nie tylko w kuchni polskiej. Pasuje do tylu dań i produktów, że jest jedną z najpowszechniejszych przypraw na całym świecie. Trudno wyobrazić sobie bez natki pietruszki tradycyjny rosół i wiele innych domowych zup. Natka pietruszki to także sposób na odświeżenie oddechu, lek na dolegliwości układu moczowego oraz doskonałe źródło witaminy C. W istocie zawiera jej znacznie więcej niż cytrusy. Pozostałe właściwości pietruszki również zasługują na uwagę.
Pietruszka zwyczajna to roślina dwuletnia, należąca do rodziny selerowatych. Rośnie dziko niemal na każdym kontynencie, poza tym to jedno z najpowszechniej uprawianych warzyw. W kuchni wykorzystujemy zarówno korzeń pietruszki, jak i jej część zieloną, czyli natkę, której poświęcamy poniższy tekst. Pietruszkę uprawia się również dla olejku eterycznego służącego w ziołolecznictwie.
Natka pietruszki - na nerki, zdrową skórę i dobry wzrok
Silnie pachnąca natka pietruszki zajmuje ważne miejsce w kuchni. Nietrudno docenić jej zalety jako aromatycznej przyprawy. Siekana nać roztacza bogaty ziołowy zapach, który w razie potrzeby pomoże nam także odświeżyć oddech – listek natki możemy podgryzać w zastępstwie gumy do żucia, dostarczając sobie przy okazji białka, tłuszczy, węglowodanów, błonnika i antyutleniaczy. A jak na tak skromną zieleninę, natka pietruszki jest w nie wyjątkowo bogata. Wyróżnia się przede wszystkim zawartością witamin - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witamina C, E i K1. Poza tym natka pietruszki to źródło minerałów - cynk, fosfor, magnezu, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo. Od dawien dawna natka pietruszki uchodzi za skuteczne remedium na dolegliwości układu moczowego właśnie ze względu na zawarty w niej potas. Natka to niewątpliwie jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków przeciwko infekcjom nerek i dróg moczowych. Jej spożywanie jest zalecane w diecie nerkowej, przeciwdziałającej przewlekłej niewydolności nerek. Karotenoidy obecne w listkach pietruszki wspomagają z kolei wzrok oraz skórę, chroniąc je przed działaniem wolnych rodników i przedwczesnym starzeniem.
Natka pietruszki w diecie profilaktycznej
Witaminy A oraz C, które występują w natce pietruszki w dość pokaźnym stężeniu, to silne antyutleniacze wpływające pozytywnie na stan skóry, opóźniające proces starzenia się tkanek, odmładzające i skuteczne w profilaktyce antynowotworowej. Poza nimi, zielona część pietruszki zawiera także mirystycynę, substancję organiczną o intrygujących właściwościach, z której słynie głównie gałka muszkatołowa.
Mirystycyna, czyli trójgliceryd kwasu mirystynowego, to substancja psychoaktywna, określana jako naturalny dopalacz. Wywołuje ona niepokój, zaburzenia orientacji czy omamy wzrokowe. Bogate w mirystycynę są w szczególności olejki eteryczne z nasion i korzenia pietruszki. Sama nać nie zawiera jej aż tyle, by po sutym doprawieniu nią dania moglibyśmy obawiać się skutków niepożądanych. Warto jednak zwrócić uwagę na zalety obecności mirystycyny w pietruszce. Wykazano bowiem, że hamuje ona powstawanie guzów nowotworowych.
Natka pietruszki w kuchni – nie ma kuchni bez pietruszki
Trudno wyróżnić jedną kuchnię, która wyjątkowo upodobałaby sobie pietruszkę. Natka pietruszki jest tak powszechna i uniwersalna, że nie ma chyba żadnej kulinarnej tradycji na świecie, która pomijałaby tę przyprawę w przepisach. Polacy najchętniej dodają pietruszkę do zup. Pomidorowa, a zwłaszcza rosół z makaronem dla wielu z nas nie są już tymi samymi zupami bez kilku świeżych listków.
Siekana natka pietruszki sprawdza się także jako przyprawa do ziemniaków, warzyw korzeniowych, ryb i mięsa. Słowem, do wszystkiego. Wielbiciele eksperymentów kulinarnych nie boją się dodawać jej nawet do potraw słodkich i słodko-kwaśnych. Ponadto pietruszka świetnie zgrywa się z makaronem, risotto i owocami morza. Warto uwzględnić ją w przepisie na krewetki i mule. Pasuje również do dań z czosnkiem i chili. Warto ją łączyć także z oliwą z oliwek, nie tylko wszak ze względu na walory smakowe tego połączenia. Zawarta w natce witamina A, jako związek rozpuszczalny w tłuszczach, zostanie wtedy lepiej wchłonięta.
- Producenci