• Kapusta czerwona 1 sztuka

Kapusta czerwona dba o Twoje zdrowie i życie. Dodaj ją do codziennej diety a uchroni Cię przed przewlekłymi chorobami. Kapusta czerwona to siostra kapusty białej. Modra kapusta do kaczki podawana w tradycyjnym wydaniu: na ciepło. Zdrowa i smaczna zarówno w wersji na surowo, w wersji gotowanej i kiszonej. Czy wiesz, że uchroni Cię przed rakiem?

4.30
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 1 DZIEŃ (z wyłączeniem niedziel) dni
Cena przesyłki 0
Płatność przy odbiorze 0
Odbiór osobisty 0
Dostępność Średnia dostępność
Waga 3 kg

Min.zamówienie 100zł. Dostawa pod drzwi!

Zostaw telefon

Kapusta czerwona dba o Twoje zdrowie i życie. Dodaj ją do codziennej diety a uchroni Cię przed przewlekłymi chorobami. 

Kapusta czerwona to siostra kapusty białej. Modra kapusta do kaczki podawana w tradycyjnym wydaniu: na ciepło.

Zdrowa i smaczna zarówno w wersji na surowo, w wersji gotowanej i kiszonej. Czy wiesz, że uchroni Cię przed rakiem?

Właściwości Leczniczych Czerwonej Kapusty:

  • Wzmacnia układ odpornościowy 
  • Zwalcza stany zapalne i artretyzm
  • Wzmacnia kości i chroni przed osteoporozą
  • Chroni przed chorobami przewlekłymi
  • Jest naturalnym probiotykiem

1. Kapusta Czerwona Wzmacnia Układ Odpornościowy

Kapusta czerwona jest bogata w witaminę C, czyli niezbędny przeciwutleniacz, dla silnego układu odpornościowego.

Witamina C pobudza aktywność białych krwinek, tworząc podstawową linię obrony układu odpornościowego. Układ odpornościowy jest bardzo podatny na utlenianie i utratę równowagi antyoksydacyjnej, ponieważ wzrost ilości wolnych rodników osłabia jego funkcję i mechanizmy obronny. Wolne rodniki uszkadzają tkanki. I tu do walki z intruzami wkraczają przeciwutleniacze minimalizując ryzyko groźnych dla życia chorób: np. raka. Ponadto, witamina C zawarta w modrej kapuście jest ważna w tworzeniu kolagenu, który utrzymuje nasze ciała w dobrej kondycji, spowalniając procesy starzenia.

2. Kapusta Czerwona Zwalcza Stany Zapalne i Artretyzm

Czerwona kapusta zawiera składniki odżywcze takie jak sulforafan działający silnie przeciwzapalnie.

Według The Arthritis Foundation dieta bogata w antocyjaniny znajdujące się w czerwonej kapuście, powinna być częścią codziennego schematu leczenia zapalenia stawów. Kapusta modra to doskonała żywność przeciwzapalna może naturalnie lecząca zapalenie stawów i powikłania z tym związane.

3. Kapusta Czerwona Wzmacnia Kości i Chroni Przed Osteoporozą

Kapusta czerwona jest bogata w witaminę K, która zwiększa ilość białka niezbędnego do utrzymania wapnia w kości, zmniejszając w ten sposób ryzyko osteoporozy.

Badania wskazują, że suplementacja naturalną witaminą K może skutecznie hamować złamania kości i pomaga w utrzymaniu gęstości kości.

Pamiętać powinny o tym zwłaszcza kobiety w okresie menopauzy, gdzie dochodzi do gwałtownego spadku gęstości kości. U mężczyzn gęstość kości zmniejsza się w wieku około 70 lat.

Im słabsze stają się Twoje kości, tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia złamań. U starszych ludzi złamania kości są jedną z głównych przyczyn utraty sprawności ruchowej. A to z kolei drastycznie zmniejsza zdolność do życia w zdrowiu i samodzielności. Właśnie dlatego pokarmy bogate w witaminę K, do których należy czerwona kapusta są tak ważne, aby utrzymać zdrowie kości i zapobiec osteoporozie. 

4. Kapusta Czerwona  Chroni Przed Chorobami Przewlekłymi

Modra kapusta zawiera przeciwutleniacze, dlatego jedząc ją  regularnie możesz zapobiegać i zwalczać poważne choroby przewlekłe: rak, choroby serca czy cukrzyca.

W organizmie ludzkim degeneracja komórek nastąpi bez względu na to, jak zdrowy jesteś. Jednak, wypełniając dietę wysokimi antyoksydantami, możesz podarować swojemu organizmowi najlepszą możliwą szansę na dłuższe życie.

Kapusta czerwona ma w składzie przeciwutleniacze o wartości ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) wynoszącej:

2496 gdy jest surowa

3145 po ugotowaniu

To oznacza, że zdolność pochłaniania tlenu przez przeciwutleniacze zawarte w kapuście modrej wzrasta po jej ugotowaniu.

W badaniu laboratoryjnym przeprowadzonym przez University of Auckland w Nowej Zelandii naukowcy porównali potencjał antyoksydacyjny 6 roślin o wysokiej zawartości antocyjanów (flawonoidowych pigmentów, które nadają roślinom niebieski, czerwony lub fioletowy kolor). Czerwona kapusta ma wysoką aktywność przeciwutleniającą i skutecznie chroni przed jednym rodzajem wewnętrznych uszkodzeń DNA, spowodowanych przez specyficzną linię komórkową raka okrężnicy.

Dlatego warto jeść modra kapustę: w bigosie, w kapuśniaku i w gołąbkach wegetariańskich.


5. Kapusta Czerwona Kiszona Naturalnym Probiotykiem

Kapusta czerwona jest źródłem kwasu mlekowego, powstałego w czasie fermentacji, który oczyszcza organizm i wzmacnia system immunologiczny, chroniąc nas przed chorobami.

Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną jelit, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Wiadomo, że probiotyczne substancje dostarczają dobroczynnych bakterii dla układu pokarmowego, ponieważ:

  • Wspierają zdrowie jelit poprzez dostarczanie korzystnych bakterii probiotycznych
  • Chronią przed zespołem nieszczelnego jelita
  • Zwiększają odporność
  • Likwidują alergie
  • Chronią przed otyłością
  • Rozpuszczają skrzepy krwi
  • Likwidują zwyrodnienia związane z wiekiem
  • Chronią przed neurodegeneracją
  • Usuwają problemy ze skórą

 

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie