-
Kapusta czerwona 1 sztuka
Kapusta czerwona dba o Twoje zdrowie i życie. Dodaj ją do codziennej diety a uchroni Cię przed przewlekłymi chorobami. Kapusta czerwona to siostra kapusty białej. Modra kapusta do kaczki podawana w tradycyjnym wydaniu: na ciepło. Zdrowa i smaczna zarówno w wersji na surowo, w wersji gotowanej i kiszonej. Czy wiesz, że uchroni Cię przed rakiem?
Wysyłka w ciągu | 1 DZIEŃ (z wyłączeniem niedziel) dni |
Cena przesyłki | 0 |
Dostępność | Średnia dostępność 33 szt. |
Waga | 3 kg |
Kod kreskowy | |
EAN |
Min.zamówienie 100zł. Dostawa pod drzwi!
Zostaw telefon |
Kapusta czerwona dba o Twoje zdrowie i życie. Dodaj ją do codziennej diety a uchroni Cię przed przewlekłymi chorobami.
Kapusta czerwona to siostra kapusty białej. Modra kapusta do kaczki podawana w tradycyjnym wydaniu: na ciepło.
Zdrowa i smaczna zarówno w wersji na surowo, w wersji gotowanej i kiszonej. Czy wiesz, że uchroni Cię przed rakiem?
Właściwości Leczniczych Czerwonej Kapusty:
- Wzmacnia układ odpornościowy
- Zwalcza stany zapalne i artretyzm
- Wzmacnia kości i chroni przed osteoporozą
- Chroni przed chorobami przewlekłymi
- Jest naturalnym probiotykiem
1. Kapusta Czerwona Wzmacnia Układ Odpornościowy
Kapusta czerwona jest bogata w witaminę C, czyli niezbędny przeciwutleniacz, dla silnego układu odpornościowego.
Witamina C pobudza aktywność białych krwinek, tworząc podstawową linię obrony układu odpornościowego. Układ odpornościowy jest bardzo podatny na utlenianie i utratę równowagi antyoksydacyjnej, ponieważ wzrost ilości wolnych rodników osłabia jego funkcję i mechanizmy obronny. Wolne rodniki uszkadzają tkanki. I tu do walki z intruzami wkraczają przeciwutleniacze minimalizując ryzyko groźnych dla życia chorób: np. raka. Ponadto, witamina C zawarta w modrej kapuście jest ważna w tworzeniu kolagenu, który utrzymuje nasze ciała w dobrej kondycji, spowalniając procesy starzenia.
2. Kapusta Czerwona Zwalcza Stany Zapalne i Artretyzm
Czerwona kapusta zawiera składniki odżywcze takie jak sulforafan działający silnie przeciwzapalnie.
Według The Arthritis Foundation dieta bogata w antocyjaniny znajdujące się w czerwonej kapuście, powinna być częścią codziennego schematu leczenia zapalenia stawów. Kapusta modra to doskonała żywność przeciwzapalna może naturalnie lecząca zapalenie stawów i powikłania z tym związane.
3. Kapusta Czerwona Wzmacnia Kości i Chroni Przed Osteoporozą
Kapusta czerwona jest bogata w witaminę K, która zwiększa ilość białka niezbędnego do utrzymania wapnia w kości, zmniejszając w ten sposób ryzyko osteoporozy.
Badania wskazują, że suplementacja naturalną witaminą K może skutecznie hamować złamania kości i pomaga w utrzymaniu gęstości kości.
Pamiętać powinny o tym zwłaszcza kobiety w okresie menopauzy, gdzie dochodzi do gwałtownego spadku gęstości kości. U mężczyzn gęstość kości zmniejsza się w wieku około 70 lat.
Im słabsze stają się Twoje kości, tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia złamań. U starszych ludzi złamania kości są jedną z głównych przyczyn utraty sprawności ruchowej. A to z kolei drastycznie zmniejsza zdolność do życia w zdrowiu i samodzielności. Właśnie dlatego pokarmy bogate w witaminę K, do których należy czerwona kapusta są tak ważne, aby utrzymać zdrowie kości i zapobiec osteoporozie.
4. Kapusta Czerwona Chroni Przed Chorobami Przewlekłymi
Modra kapusta zawiera przeciwutleniacze, dlatego jedząc ją regularnie możesz zapobiegać i zwalczać poważne choroby przewlekłe: rak, choroby serca czy cukrzyca.
W organizmie ludzkim degeneracja komórek nastąpi bez względu na to, jak zdrowy jesteś. Jednak, wypełniając dietę wysokimi antyoksydantami, możesz podarować swojemu organizmowi najlepszą możliwą szansę na dłuższe życie.
Kapusta czerwona ma w składzie przeciwutleniacze o wartości ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) wynoszącej:
2496 gdy jest surowa
3145 po ugotowaniu
To oznacza, że zdolność pochłaniania tlenu przez przeciwutleniacze zawarte w kapuście modrej wzrasta po jej ugotowaniu.
W badaniu laboratoryjnym przeprowadzonym przez University of Auckland w Nowej Zelandii naukowcy porównali potencjał antyoksydacyjny 6 roślin o wysokiej zawartości antocyjanów (flawonoidowych pigmentów, które nadają roślinom niebieski, czerwony lub fioletowy kolor). Czerwona kapusta ma wysoką aktywność przeciwutleniającą i skutecznie chroni przed jednym rodzajem wewnętrznych uszkodzeń DNA, spowodowanych przez specyficzną linię komórkową raka okrężnicy.
Dlatego warto jeść modra kapustę: w bigosie, w kapuśniaku i w gołąbkach wegetariańskich.
5. Kapusta Czerwona Kiszona Naturalnym Probiotykiem
Kapusta czerwona jest źródłem kwasu mlekowego, powstałego w czasie fermentacji, który oczyszcza organizm i wzmacnia system immunologiczny, chroniąc nas przed chorobami.
Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną jelit, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Wiadomo, że probiotyczne substancje dostarczają dobroczynnych bakterii dla układu pokarmowego, ponieważ:
- Wspierają zdrowie jelit poprzez dostarczanie korzystnych bakterii probiotycznych
- Chronią przed zespołem nieszczelnego jelita
- Zwiększają odporność
- Likwidują alergie
- Chronią przed otyłością
- Rozpuszczają skrzepy krwi
- Likwidują zwyrodnienia związane z wiekiem
- Chronią przed neurodegeneracją
- Usuwają problemy ze skórą
- Producenci