-
Maliny świeże 125G
Wysyłka w ciągu | 1 DZIEŃ (z wyłączeniem niedziel) |
Cena przesyłki | 0 |
Dostępność | Średnia dostępność 45 szt. |
Waga | 0.125 kg |
Kod kreskowy | |
EAN |
Min.zamówienie 100zł. Dostawa pod drzwi!
Zostaw telefon |
Maliny rosną niemal w całej Europie i Azji, różnią się nie tylko nazwą, ale też smakiem i kolorem. Najczęściej owoce stanowią zdrową przekąskę, ale wykorzystuje się je także jako dodatek do ciast, placków, naleśników oraz deserów. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego, że oprócz wyjątkowego smaku, maliny dostarczają nam też szereg składników odżywczych, korzystnych dla naszego zdrowia.
Wartości odżywcze malin
Malina to owoc bogaty przede wszystkim w cukry, pektyny oraz kwasy organiczne, takie jak kwas salicylowy, jabłkowy czy cytrynowy. To także bogate źródło witamin, m.in. witamin z grupy B oraz witaminy C i E, a także wielu składników mineralnych, spośród których możemy wymienić: wapń, magnez, żelazo, potas.
W 100 gramach malin znajdziemy 52,6 kalorii. Ilość kalorii w malinach jest bardzo mała, dlatego bez obaw można sięgać po nie w czasie odchudzania.
Działanie malin
- zmniejszenie gorączki,
- zwiększenie potliwości,
- rozgrzanie organizmu,
- działanie uspokajające,
- obniżenie ciśnienia krwi,
- wzmocnienie serca,
- ochrona przed miażdżycą,
- wspomaganie leczenia anemii,
- regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej,
- zahamowanie rozwoju bakterii jelitowych,
- leczenie biegunki,
- łagodzenie bólu miesiączkowego,
- rozkurcz mięśni gładkich,
- wzmocnienie układu odpornościowego,
- ochrona przed wpływem wolnych rodników,
- opóźnienie starzenia się organizmu,
- ochrona przed nowotworami.
Właściwości malin
Malina ma prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Już starożytni przyrządzali soki z malin, które pomagały na zakażenia organizmu i nerwicę. W naszej tradycji ludowej malina uchodziła za lek pomagający w niedokrwistości.
Już od XVI wieku syrop malinowy stosowano jako środek wzmacniający zdrowie i odporność. Roztarte kwiaty malin miały leczyć spuchnięte i ropiejące oczy, a wodę z gotowania liści wykorzystywano do przemywania zmienionych chorobowo miejsc na skórze.
Obecnie często przyrządza się syrop lub sok z malin, które są pomocne przy leczeniu dolegliwości związanych z przeziębieniem bądź grypą.
Ostatnio dowiedziono, że doskonale sprawdzają się jako składnik diety odchudzającej - spalają tkankę tłuszczową. Takie właściwości owoc zawdzięcza jednemu ze swoich składników - ketonowi malinowemu, który obniża wagę komórek tłuszczowych i usprawnia metabolizm.
Ponadto maliny stymulują oczyszczanie organizmu z toksyn i przyspieszają trawienie pokarmów, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu zaparć i wzdęć.
Dzięki obecności kwasu salicylowego i benzoesowego maliny są uznawane za naturalną aspirynę. Owoce te mają właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, antybakteryjne oraz antywirusowe.
W dodatku malina obniża ciśnienie tętnicze, przez co polecana jest przy nadciśnieniu i innych schorzeniach układu krążenia.
Maliny w kosmetyce
Malina wpływa na nasze zdrowie nie tylko od wewnątrz, ale świetnie sprawdza się stosowana zewnętrznie. W wielu kosmetykach obecnych na rynku znajdziemy wyciągi z tych czerwonych owoców.
Ekstrakt z malin doskonale tonizuje, nawilża i zmiękcza skórę, pozostawiając ją gładką i jędrną. Zawartość kwasu salicylowego sprawia, że łagodzi stany zapalne i pomaga przy trądziku czy łupieżu.
Jednocześnie owoce redukują ilość wydzialnego sebum i zapobiegają powstawaniu wyprysków. Wyciągi z malin znajdziemy też w szamponach i odżywkach, których zadaniem jest nadanie miękkości i połysku włosom, a także w żelach pod prysznic, płynach do kąpieli, solach oraz mydłach.
Aby odżywić skórę twarzy lub pozbyć się stanu zapalnego w postaci nieestetycznych krost można przygotować malinową maseczkę. Wystarczy zgnieść kilka malin i tak powstałą papkę nałożyć na twarz i szyję.
Uważajmy jednak na okolice oczu - kwasy zawarte w malinach mogą podrażniać delikatną skórę. Zmyjmy ją po 30 minutach lekko ciepłą wodą. Natomiast aby wygładzić cerę, do 3 łyżeczek rozdrobnionych owoców warto dodać 4 łyżeczki jogurtu naturalnego.
Taką mieszankę należy trzymać na twarzy dopóki nie wyschnie. Warto wykonać ją raz w tygodniu, aby odżywić i odświeżyć cerę. Maliny to dobry wybór jeśli naszym problemem są nieestetyczne zaskórniki.
Maseczka wykonana z garści malin, miodu i żółtka jaja odblokuje pory i sprawi, że staną się mniej widoczne.
Maliny w kuchni
Nie tylko świeże owoce malin mają w sobie mnóstwo witamin i składników odżywczych. Równie korzystna dla naszego organizmu będzie suszona malina, dlatego warto mieć je w swojej kuchni.
Do wysuszenia wybierzmy bardzo dojrzałe i nieuszkodzone owoce malin, w przeciwnym razie - spleśnieją. Dla wsparcia odporności warto przez cały rok pić raz dziennie napar z suszonych malin. Aby go przygotować będziemy potrzebować dwie łyżki malin, które należy zalać szklanką gorącej wody.
Sok z malin możemy z powodzeniem dodawać do herbaty, jednak warto również sięgać po herbatę z liści malin. Nie jest to to samo co herbata przygotowana z suszonych owoców. Na herbatę z liści powinny jednak uważać kobiety w ciąży, ponieważ może przyspieszyć skurcze porodowe.
- Producenci