• Mango dojrzałe sztuka

Symbol: 5100

Słodkie i kolorowe mango o delikatnym miąższu ma olbrzymi potencjał kulinarny, zawiera wiele witamin i wartości odżywczych korzystnie wpływających na zdrowie oraz wygląd.

9.60
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 1 DZIEŃ (z wyłączeniem niedziel)
Cena przesyłki 0
Płatność przy odbiorze 0
Odbiór osobisty 0
Dostępność Duża dostępność
Waga 0.3 kg

Min.zamówienie 100zł. Dostawa pod drzwi!

Zostaw telefon

Słodkie i kolorowe mango o delikatnym miąższu  ma olbrzymi potencjał kulinarny,  zawiera wiele witamin i wartości odżywczych korzystnie wpływających na zdrowie oraz wygląd.


Mango – właściwości prozdrowotne

Na skórę mango działa wprost zbawiennie, ponieważ zawierają duże ilości witamin -  witamina A,  witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, E i K. Poza tym w mango znajdziemy także minerały -  cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, sód, wapń, żelazo  oraz  błonnik, białko, tłuszcze, węglowodany, flawonoidy oraz antyoksydacyjny lupeol, który ma zdolność łagodzenia stanów zapalnych i działa przeciwmiażdżycowo.

Mango może zahamować rozwój raka piersi i okrężnicy

Substancje, które zawiera mango, mogą hamować rozwój raka piersi i raka okrężnicy. Takie są wyniki badań małżeństwa naukowców z Texas AgriLife Research, które zostały opublikowane przez serwis EurekAlert. Para testowała wyciągi z mango na różnych komórkach rakowych - płuc, białaczki, prostaty oraz piersi i okrężnicy. Okazało się, że najskuteczniej hamowały one wzrost komórek tych dwóch ostatnich nowotworów poprzez ich apoptozę (śmierć komórkową), jednocześnie nie naruszając zdrowych komórek. Wszystko dzięki zawartości polifenoli (zwłaszcza gallotaninów). Natomiast w przypadku pozostałych nowotworów efekty były słabsze.

Mango może zapobiec zespołowi metabolicznemu

Codzienne jedzenie mango może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi, mimo że samo jest bogate w cukry. Badania zostały jednak przeprowadzone na myszach, a nie z udziałem ludzi, jednak mimo to wyniki badań dają nadzieję chorym na cukrzycę typu 2.

Ponadto jedzenie mango pomaga obniżyć insulinooporność i poprawić tolerancję glukozy, dzięki temu egzotycznemu owocowi uregulowany zostaje także poziom lipidów, a co za tym idzie - zmniejsza się ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Mango działa lepiej niż niektóre leki na cholesterol, a także na cukrzycę.

Poza tym mango zawiera sporo potasu, dzięki czemu obniża podwyższony poziom ciśnienia tętniczego.

Tym samym jedzenie mango może zmniejszyć ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego, na który składają się podwyższony poziom trójglicerydów, cholesterolu, cukru we krwi, a także ciśnienia tętniczego.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie