-
Grapefruit 1 kg
Grejpfrut jest popularnym w Polsce, przez cały rok dostępnym owocem cytrusowym. Posiada charakterystyczny, słodko-kwaśny smak z nutą goryczki. W pełni zasługuje na swoją łacińską nazwę Citrus paradisi, co oznacza "rajski cytrus". Oprócz smaku, posiada mnóstwo właściwości korzystnych dla zdrowia i urody. Grejpfrut czerwony posiada najwięcej korzyści zdrowotnych.
Wysyłka w ciągu | 1 DZIEŃ (z wyłączeniem niedziel) |
Cena przesyłki | 0 |
Dostępność | Mało 10 szt. |
Waga | 1 kg |
Kod kreskowy | |
EAN |
Min.zamówienie 100zł. Dostawa pod drzwi!
Zostaw telefon |
Grejpfrut jest popularnym w Polsce, przez cały rok dostępnym owocem cytrusowym. Posiada charakterystyczny, słodko-kwaśny smak z nutą goryczki. W pełni zasługuje na swoją łacińską nazwę Citrus paradisi, co oznacza "rajski cytrus".
Oprócz smaku, posiada mnóstwo właściwości korzystnych dla zdrowia i urody. Grejpfrut czerwony posiada najwięcej korzyści zdrowotnych.
Najwięcej witaminy C, likopenu i karotenoidów jest w odmianie czerwonej, to prawdziwa bomba witaminowa. O wiele łagodniejsza w smaku jest odmiana żółta i zielona, która jest również najmniej popularna w naszym kraju.
Grejpfrut to niskokaloryczny owoc, który wspomaga odchudzanie.Grejpfrut to niskokaloryczny owoc, który wspomaga odchudzanie.
Wartości odżywcze grejpfruta
Najbardziej znane działanie wspomagające organizm zawdzięczamy zawartej w grejpfrucie witaminie C oraz beta-karotenowi, które odpowiadają za wsparcie odporności organizmu.
Już jeden owoc jest w stanie zaspokoić pełne dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C oraz zapewnić 1/3 potrzebnej dobowej ilości witaminy A, czyli beta-karotenu.
Dodatkowo grejpfruty dostarczają cennych substancji, takich jak:
- witaminy z grupy B,
- witamina E,
- witamina PP,
- kwas foliowego,
- wapń,
- żelazo,
- fosforu,
- cynku,
- magnezu,
- manganu,
- fluoru,
- potasu.
Właściwości lecznicze grejpfruta
Grejpfrut nie tylko zapobiega zwężaniu się naczyń, ale także odblokowuje światło żył i tętnic, które zostały zwężone za sprawą złogów cholesterolu. To właśnie potas, likopen i inne silne przeciwutleniacze zawarte w grejpfrucie wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i zapobiegają zawałom, udarom i miażdżycy.
Jednocześnie odpowiadają za utrzymanie odpowiedniego poziomu dobrego cholesterolu. Znacznie bogatsze w likopen i karotenoidy są czerwone odmiany grejpfruta. Warto pamiętać, że równie cenne jak miąższ są białe błonki owocu.
Jak zwalczyć wirusy i bakterie
Grejpfruty mają silne właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Są jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, która łącząc się z rutyną zwalcza chorobotwórcze drobnoustroje i wzmacnia odporność.
Spożycie jednego owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Poniżej podajemy przepis, jak samodzielnie zrobić syrop z grejpfruta na wzmocnienie odporności:
Z 0.5 kg marchwi w sokowirówce robimy sok, dolewamy do niego wyciśnięty świeżo sok z grejpfruta. Codziennie wypijamy pół litra tego syropu. Jeśli poczujemy pierwsze objawy zapalenia zatok, grypy lub zapalenia oskrzeli powinniśmy 2 razy dziennie wypijać 50-70 kropli (rozpuszczonych w co najmniej 200 ml płynu) przez około 3 dni.
Jeśli dokucza nam zapalenie gardła, płuczemy gardło szklanką wody z rozpuszczonymi 5-10 kroplami mikstury.
Grejprfut w cukrzycy
Grejpfruty mają bardzo niski indeks glikemiczny (IG=20). Oznacza to, że jest on doskonałym produktem dla osób chcących utrzymać zgrabną sylwetkę, ale również dla tych, które zmagają się z problemami insulinowymi.
Codziennie spożywanie grejpfrutów nie tylko wyreguluje poziom glukozy we krwi, ale i zwiększy wrażliwość komórek ciała na insulinę, dlatego sprawdzi się i u cukrzyków, i u osób zmagających się z insulinoopornością.
Owoc ten korzystnie wpływa na masę ciała, przyspiesza przemianę materii, wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej.
- Producenci