• Grapefruit 1 kg

Symbol: 5100

Grejpfrut jest popularnym w Polsce, przez cały rok dostępnym owocem cytrusowym. Posiada charakterystyczny, słodko-kwaśny smak z nutą goryczki. W pełni zasługuje na swoją łacińską nazwę Citrus paradisi, co oznacza "rajski cytrus". Oprócz smaku, posiada mnóstwo właściwości korzystnych dla zdrowia i urody. Grejpfrut czerwony posiada najwięcej korzyści zdrowotnych.

11.79
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 1 DZIEŃ (z wyłączeniem niedziel)
Cena przesyłki 0
Płatność przy odbiorze 0
Dostępność Duża dostępność
Waga 1 kg

Min.zamówienie 100zł. Dostawa pod drzwi!

Zostaw telefon

Grejpfrut jest popularnym w Polsce, przez cały rok dostępnym owocem cytrusowym. Posiada charakterystyczny, słodko-kwaśny smak z nutą goryczki. W pełni zasługuje na swoją łacińską nazwę Citrus paradisi, co oznacza "rajski cytrus".

Oprócz smaku, posiada mnóstwo właściwości korzystnych dla zdrowia i urody. Grejpfrut czerwony posiada najwięcej korzyści zdrowotnych.

Najwięcej witaminy C, likopenu i karotenoidów jest w odmianie czerwonej, to prawdziwa bomba witaminowa. O wiele łagodniejsza w smaku jest odmiana żółta i zielona, która jest również najmniej popularna w naszym kraju.

Grejpfrut to niskokaloryczny owoc, który wspomaga odchudzanie.Grejpfrut to niskokaloryczny owoc, który wspomaga odchudzanie.

Wartości odżywcze grejpfruta

Najbardziej znane działanie wspomagające organizm zawdzięczamy zawartej w grejpfrucie witaminie C oraz beta-karotenowi, które odpowiadają za wsparcie odporności organizmu.

Już jeden owoc jest w stanie zaspokoić pełne dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C oraz zapewnić 1/3 potrzebnej dobowej ilości witaminy A, czyli beta-karotenu.

Dodatkowo grejpfruty dostarczają cennych substancji, takich jak:

  • witaminy z grupy B,
  • witamina E,
  • witamina PP,
  • kwas foliowego,
  • wapń,
  • żelazo,
  • fosforu,
  • cynku,
  • magnezu,
  • manganu,
  • fluoru,
  • potasu.

Właściwości lecznicze grejpfruta

Grejpfrut nie tylko zapobiega zwężaniu się naczyń, ale także odblokowuje światło żył i tętnic, które zostały zwężone za sprawą złogów cholesterolu. To właśnie potas, likopen i inne silne przeciwutleniacze zawarte w grejpfrucie wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i zapobiegają zawałom, udarom i miażdżycy.


Jednocześnie odpowiadają za utrzymanie odpowiedniego poziomu dobrego cholesterolu. Znacznie bogatsze w likopen i karotenoidy są czerwone odmiany grejpfruta. Warto pamiętać, że równie cenne jak miąższ są białe błonki owocu.


Jak zwalczyć wirusy i bakterie

Grejpfruty mają silne właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Są jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, która łącząc się z rutyną zwalcza chorobotwórcze drobnoustroje i wzmacnia odporność.

Spożycie jednego owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Poniżej podajemy przepis, jak samodzielnie zrobić syrop z grejpfruta na wzmocnienie odporności:

Z 0.5 kg marchwi w sokowirówce robimy sok, dolewamy do niego wyciśnięty świeżo sok z grejpfruta. Codziennie wypijamy pół litra tego syropu. Jeśli poczujemy pierwsze objawy zapalenia zatok, grypy lub zapalenia oskrzeli powinniśmy 2 razy dziennie wypijać 50-70 kropli (rozpuszczonych w co najmniej 200 ml płynu) przez około 3 dni.

Jeśli dokucza nam zapalenie gardła, płuczemy gardło szklanką wody z rozpuszczonymi 5-10 kroplami mikstury.

Grejprfut w cukrzycy

Grejpfruty mają bardzo niski indeks glikemiczny (IG=20). Oznacza to, że jest on doskonałym produktem dla osób chcących utrzymać zgrabną sylwetkę, ale również dla tych, które zmagają się z problemami insulinowymi.

Codziennie spożywanie grejpfrutów nie tylko wyreguluje poziom glukozy we krwi, ale i zwiększy wrażliwość komórek ciała na insulinę, dlatego sprawdzi się i u cukrzyków, i u osób zmagających się z insulinoopornością.

Owoc ten korzystnie wpływa na masę ciała, przyspiesza przemianę materii, wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie