-
Gruszka 1 kg
Gruszki słyną ze swoich właściwości zdrowotnych i wartości odżywczych. Świeża gruszka, średniej wielkości ma ok. 60 kalorii. Ze składników mineralnych najwięcej zawiera potasu, ale także bogata jest w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, a także cenne pierwiastki: bor i jod. Grusza to niezwykle słodkie i soczyste owoce. Uprawiana jest od zarania dziejów, a jej pyszne owoce zjadane lub przetwarzane. Gruszki słyną ze swoich właściwości zdrowotnych i wartości odżywczych. Świeża gruszka, średniej wielkości ma ok. 60 kalorii. Ze składników mineralnych najwięcej zawiera potasu, ale także bogata jest w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, a także cenne pierwiastki: bor i jod. W owocu występują kwasy owocowe (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy), węglowodany (glukoza i fruktoza), olejki eteryczne, błonnik i pektyny. Gruszki zawierają także witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP.
Wysyłka w ciągu | 1 DZIEŃ (z wyłączeniem niedziel) |
Cena przesyłki | 0 |
Dostępność | Duża dostępność 384 szt. |
Waga | 1 kg |
Kod kreskowy | |
EAN |
Min.zamówienie 100zł. Dostawa pod drzwi!
Zostaw telefon |
Gruszki słyną ze swoich właściwości zdrowotnych i wartości odżywczych. Świeża gruszka, średniej wielkości ma ok. 60 kalorii. Ze składników mineralnych najwięcej zawiera potasu, ale także bogata jest w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, a także cenne pierwiastki: bor i jod.
Grusza (Pyrus L.) to smukłe drzewo rodzące niezwykle słodkie i soczyste owoce. Uprawiana jest od zarania dziejów, a jej pyszne owoce zjadane lub przetwarzane. Gruszki słyną ze swoich właściwości zdrowotnych i wartości odżywczych. Świeża gruszka, średniej wielkości ma ok. 60 kalorii. Ze składników mineralnych najwięcej zawiera potasu, ale także bogata jest w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, a także cenne pierwiastki: bor i jod. W owocu występują kwasy owocowe (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy), węglowodany (glukoza i fruktoza), olejki eteryczne, błonnik i pektyny. Gruszki zawierają także witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP.
Właściwości zdrowotne gruszki
Najwięcej wartościowych substancji znajduje się w skórce gruszki i tuż pod nią. Są to przede wszystkim flawonoidy, naturalne barwniki, a jednocześnie silne przeciwutleniacze o działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym.
Skórka gruszki zawiera spore ilości kwasu hydroksycynamonowego, który zapobiega rozwojowi guzów płuc i żołądka.
Obecna w skórce kwercetyna, silny przeciwutleniacz, zapobiega rozwojowi raka w przewodzie pokarmowym. Dlatego jeśli gruszka ma dość cienką i gładką skórę, warto jeść ją w całości.
Gruszki są cennym źródłem wielu mikroelementów i witamin. Miąższ gruszki obfituje w witaminę K, która wspiera prawidłową krzepliwość krwi i poprawia krążenie w organizmie. Gruszki są dobrym źródłem kwasu foliowego, zapobiegającego wadom cewy nerwowej w życiu płodowym. Owoce gruszki powinny znaleźć się w diecie kobiety ciężarnej.
Gruszki mają wysoką zawartość jodu, niezbędnego do wytwarzania hormonów tarczycy oraz wzmacniający układ odpornościowy. Jod sprzyja walce z trądzikiem, wypryskami i infekcjami skórnymi.
Gruszki zawierają bor, pierwiastek, który bierze udział w procesach mineralizacji kości. Jedzenie gruszek świeżych lub picie wywarów z gruszek suszonych powinno być częścią profilaktyki osteoporozy.
Gruszki to cenne źródło potasu (ponad 200 mg potasu w jednej średniej gruszce), który reguluje prawidłową pracę mięśni, także mięśnia sercowego.
Jedna, średniej wielkości gruszka zawiera 15% dziennego zapotrzebowania na miedź. Jony miedzi biorą udział w przewodzeniu sygnałów nerwowych, co wpływa na zdolność uczenia się i zapamiętywania.
Ponadto, wspomniana już kwercetyna, przeciwutleniacz, chroni mózg przed procesami degeneracyjnymi, w tym chorobą Alzhemiera. Zawarta w gruszkach epikatechina poprawia ukrwienie mózgu, wzmacnia pamięć i chroni przed udarem mózgu. W tym ostatnim wspiera go także obficie występujące w gruszkach glutation, przeciwutleniacz obniżający wysokie ciśnienie krwi, tym samym zmniejszający ryzyko wystąpienia udaru mózgu.
Przeciwutleniacze zawarte w gruszkach, luteina i zeaksantyna, przeciwdziałają zwyrodnieniu plamki żółtej w oku.
Średniej wielkości owoc gruszki dostarcza około 30 g błonnika roślinnego, w tym cenną pektynę. Pektyna ma zdolność do wiązania wody i pęcznienia. Dlatego spożywanie gruszek, zawierających duże ilości pektyn zapobiega wzdęciom, zaparciom, poprawia perystaltykę jelit (naturalny ruch jelit od żołądka do odbytu, przyspiesza metabolizm. Błonnik z gruszek ułatwia przyswajanie witamin i minerałów z pożywania, a także obniża poziom cholesterolu
Gruszki na zaparcia i biegunki
Pewnie nie raz słyszeliście, że gruszki są ciężkostrawne. Ciężkostrawna jest tylko gruba szorstka skóra niektórych odmian oraz owoce dzikich gruszek ze względu na zawarte w nich bardzo liczne komórki wysycone krzemionką, tzw. "kamienie". Jedynie osobo, o wrażliwych jelitach, lub cierpiących na schorzenia dróg żółciowych gruszki w stanie surowym mogą zaszkodzić (lepiej, więc używać owoców gotowanych). W medycynie ludowej miękkie i soczyste gruszki polecane są w przypadku zaparć. Obecne w dojrzałych gruszkach liczne flawonoidy i karotenoidy mają silne właściwości przeciwzapalne, przeciwdziałając nowotworzeniu w jelitach, a nawet łagodzą bóle brzucha. To właśnie ze względu na dużą zawartość pektyny oraz wody, gruszki rozluźniają stolec i ułatwiają wypróżnienie. Natomiast w przypadku biegunki zalecane jest spożywanie suszonych gruszek, które zawierają więcej przeciwbiegunkowych garbników.
Gruszki na bóle gardła
Napar z suszonych gruszek z miodem łagodzi bóle gardła, a nawet leczy zapalenie strun głosowych. Medycyna ludowa stosuje napar z suszonych gruszek przy przeziębieniu i uporczywym kaszlu, ponieważ pomaga oczyścić drogi oddechowe z nadmiaru śluzu. Napar to nic innego jak kompot z suszu gruszkowego, taki sam jak ten przygotowywana na Wigilię Bożego Narodzenia. Przy obfitości gruszek, warto je ususzyć (lub kupić w sklepie) i w okresie jesienno-zimowym częściej robić z nich smaczny i zdrowy napój dla całej rodziny.
- Producenci