• Nektarynka 500 g

Symbol: 5100

Nektarynka ( 11,98 zł/kg )

12.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 1 DZIEŃ (z wyłączeniem niedziel)
Cena przesyłki 0
Płatność przy odbiorze 0
Dostępność Średnia dostępność
Waga 0.5 kg

Min.zamówienie 100zł. Dostawa pod drzwi!

Zostaw telefon

Nektarynki posiadają bardzo podobne właściwości co ich siostry brzoskwinie. Duża zawartość witaminy C sprzyja zwiększeniu odporności organizmu oraz wolniejszemu starzeniu się komórek. Są źródłem antyoksydantów, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, oraz tłuszczów, białka, węglowodanów i błonnika.

Nektarynki są odmianą brzoskwini zwyczajnej, to co je wyróżnia, to delikatna, cienka skórka, gładka powierzchnia owocu i bardziej soczysty miąższ... Zachęcające, prawda? Nektarynki są też słodsze niż brzoskwinie. Kojarzą się z upalnym latem, bo świetnie służą jako element prowiantu na całodzienną wycieczkę! Pomagają również dojść do siebie po dużym wysiłku fizycznym. Ciężko znaleźć owoc o tak dużej zawartości witamin i minerałów. Warto spróbować!

Nektarynki - samo zdrowie!

Niska kaloryczność przy bardzo dużej ilości składników mineralnych i witamin to kuszące połączenie dla osób, które chcą zdrowo stracić na wadze. 1 nektarynka to około 39 kcal, to bardzo niewiele. Ponadto, nektarynki mają niski indeks glikemiczny – około 42, więc osoby będące na diecie nie muszą się obawiać! Nektarynki posiadają bardzo podobne właściwości co ich siostry brzoskwinie. Duża zawartość witaminy C sprzyja zwiększeniu odporności organizmu oraz wolniejszemu starzeniu się komórek. Są źródłem antyoksydantów, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, oraz tłuszczów, białka, węglowodanów i błonnika. W nektarynkach znajdziemy też witaminy - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witamina E i K. Najlepiej jeść bardzo świeże owoce, wraz ze skórką, gdyż wtedy mają one najwięcej składników odżywczych.

Karotenoidy w nektarynkach

Intensywny kolor pomarańczowo-żółty to efekt dużego stężenia beta-karotenu w owocach. Podobnie sprawa się ma z marchewką, morelami lub dynią. Beta-karoten to niezwykle cenny składnik. Chroni nie tylko przed powstawaniem wolnych rodników, ale też przed nadmiernym przenikaniem promieni UV do skóry oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wzroku. Jest też niezawodnym środkiem na zdrową i gładką cerę.

Drogocenne pierwiastki w nektarynkach

Główną zaletą owoców jest bogactwo pierwiastków mineralnych, na 100 g owoców przypada 6 mg wapnia, 0.25 mg żelaza, 9 mg magnezu, 20 mg fosforu i aż 190 mg potasu! W niewielkich ilościach zawiera również cynk, mangan, miedź, siarka, sód. Potas jest składnikiem odpowiedzialnym za utrzymywanie prawidłowego ciśnienia tętniczego, dobrą pracę nerek, wydzielanie insuliny oraz właściwie funkcjonowanie systemu nerwowego.

Bierze udział w dotlenianiu mózgu, dzięki czemu ułatwia koncentrację i poprawia zdolność myślenia. Dlatego też dostarczenie dostatecznie dużej ilości tego pierwiastka jest bardzo ważne! Nektarynki, brzoskwinie i morele mogą nam w tym pomóc. Co więcej, owoce mają działanie moczopędne, ułatwiając usuwanie toksyn z organizmu.

Nektarynki - zdrowa krew

Brzoskwinie i nektarynki wspomagają działanie układu krwionośnego, poprzez dostarczenie siarki, żelaza i witaminy A. Wspomagają one produkcję czerwonych krwinek, a witamina C zawarta w owocach ułatwia wchłanianie żelaza. Nektarynki i brzoskwinie polecane są dla osób chorych na anemię i kobietom w ciąży.

Nektarynki na siłowni

Spożywanie brzoskwiń, nektarynek i moreli jest szczególnie wskazane przy regularnym, dużym wysiłku fizycznym. Dzięki bogactwu witamin i minerałów wspomagają one szybką regenerację organizmu. Sprzyjają też pozbyciu się zbędnych kilogramów, a dzięki właściwością detoksykacyjnym ułatwiają pozbycie się zbędnych substancji. W zimę, gdy zabraknie już świeżych owoców, po treningu warto zjeść chociaż dwie suszone morele lub brzoskwinie.

Nektarynki - zdrowy deser i nie tylko

Świeże owoce to przede wszystkim doskonały dodatek do lodowych deserów i letnich ciast. Piękny aromat, kuszący kolor i słodki smak to raj dla podniebienia i zdrowie dla ciała! Najlepiej smakują mocno dojrzałe owoce, gdy widzimy, że skórka nie jest jeszcze zupełnie gładka, lepiej położyć owoc na parapecie i poczekać kilka dni, aż dojrzeje. Nektarynki posłużyć mogą jako dodatek do sosów i mięs. Dobrze komponują się także w lekkich sałatkach. Można sporządzać z nich dżemy, choć to specjalność krajów południowych. Nierzadko też sporządza się z nich kompoty skutecznie gaszące pragnienie w letnie dni. Słodkie nektarynki również kandyzuje się i suszy.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie